U kunt ons ook vinden op:

Onze sponsors

Voor de beginnende ruiter

Ruitersport Centrum Zutphen is een erkende federatie rijschool voor beginners, gevorderden en vergevorderden, die zich, onder leiding van gediplomeerde instructeurs en instructrices de eerste beginselen eigen willen maken of hun kennis en kunde willen vervolmaken.


Alle beginnende kinderen starten in eerste instantie met privé lessen of in de ponyclubkids les op zaterdag van 15.00 tot 16.00 uur. In deze les beginnen ze met rijden onder begeleiding van iemand die de pony vast houdt. Wanneer ze het ritme te pakken hebben wordt het rustig uitgebouwd totdat ze zelf de pony kunnen besturen en begeleiden. In de Ponyclubkids les rijden de kinderen een half uur en hebben ze een half uur les in de andere aspecten die bij het paardrijden horen, zoals verzorging, opzadelen, afzadelen, naast een pony lopen, enz.

Wanneer de ruiter de beginselen onder controle heeft, wordt er in overleg met u een geschikte reguliere groepsles van een uur gezocht waar de kinderen hun lessen kunnen vervolgen.

Voor de kosten van de ponyclubkids lessen zie de tarieven. Ponyclubkids lessen zijn per maand opzegbaar zonder opzegtermijn. Voor de overige lessen gelden andere regels, zie elders op onze website. Losse lessen alleen nog maar in aanloop naar een nieuwe maand zie de prijslijst voor de tarieven. Er kan bij ons niet gepind worden!!!


Bij aanvang van de eerste les dient er een lesovereenkomst ingevuld en ondertekend te worden. De 1e maand kan gezien worden als proefperiode. Na een maand ontvangt u een factuur voor de jaarlijkse contributie ad. € 35,— en vragen we na betaling het ruiterpaspoort aan.

De lessen kunnen bij afmelding niet ingehaald worden en er vindt geen restitutie plaats van reeds betaalde lesgelden.


Wanneer uw kind na de ponyclubkids lessen verder wil gaan met de paardrijlessen, kunt u een afspraak maken bij de inschrijfbalie voor een vaste lesdag. De dag en het lesuur zal afhankelijk zijn of er plaats is in de les, dus probeer een paar opties klaar te hebben om teleurstelling te voorkomen! Als tip geven wij u mee dat het voor beginnende ruiters wel belangrijk is, om na de introductie lessen direkt door te gaan in de groepsles en daar niet te lange tijd tussen te laten zitten. Wanneer er te lange tijd tussen zit, is het net geleerde ritme weg en moet er weer opnieuw begonnen worden met introductie lessen.


De beginnende ruiters hoeven in eerste instantie niet te beschikken over speciale rijkleding. Een gemakkelijk zittende broek en trui of hemd zijn voldoende. Wel zijn laarzen met een gladde zool en lage hak (bijv. kaplaarzen) verplicht en een veiligheidshelm. De veiligheidshelm is te huur bij ons voor €1 per keer. Lage laarzen of bergschoenen zijn alleen toegestaan in combinatie met zogeheten chaps. Gymschoenen zijn te allen tijde verboden!

Er zijn een beperkt aantal rijlaarzen te huur (€1 per keer), we hebben alleen niet alle maten beschikbaar!


Wanneer u wilt dat u of uw kind het rijden nog sneller onder de knie krijgt, is het mogelijk om tegen korting 2 x per week te gaan rijden. Naarmate de beginnende ruiter vordert in de beginners les en alle basis vaardigheden goed onder de knie heeft, bepaalt de instructrice wanneer de ruiter klaar is voor de half-gevorderden les. In overleg met u en/of ouders stroomt u of uw kind dan een les door naar een hoger niveau. Hier staat niet een bepaalde tijd voor, de ene ruiter is er sneller klaar voor dan de andere. Te snel naar een hoger niveau doorschuiven, is voor het vertrouwen en de veiligheid van u of uw kind niet goed. Wacht dus rustig af totdat de instructrice aangeeft dat u of uw kind er klaar voor is!


Wanneer u nog vragen heeft, stel ze gerust!

Met vriendelijke groet,


Irene Dijkhuijsen