U kunt ons ook vinden op:

Onze sponsors

Nieuwsbrief oktober 2014

Beste ruiters, ouders/verzorgers, pension- en lease klanten,


Hierbij een update over de ontwikkelingen van Ruitersport Centrum Zutphen. Na een geslaagde verhuizing afgelopen mei 2014, kunnen we tot de conclusie komen dat de verhuizing naar Zutphen een geslaagde zet is geweest. De paarden en pony’s voelen zich zeer relaxed en tevreden op de nieuwe locatie, wat zich uit in de lessen. Ondanks dat we een zeer natte zomer hebben gehad en we ons alleen met buiten bakken moesten behelpen, hebben er de afgelopen vijf maanden slechts vijf lessen geen doorgang kunnen vinden.


Tevens zijn we verheugd dat zo goed als alle les klanten het geduld kunnen opbrengen tot we kunnen beginnen met het bouwen van de rij hallen begin november, ook al betekent dat dat er in de tussentijd wel eens een uurtje in de regen gereden zal moeten worden. De spanten en het dak zullen in een tijdsbestek van 2/3 weken opgebouwd worden. Dan zal 1 rij hal nog dichtgezet moeten worden en zal de bak rand afgetimmerd moeten worden en de verlichting aangesloten. Vóór de rij hallen komt er een ruime centrale ruimte en zal de kantine afgebouwd worden. Al met al is ons beloofd dat we voor de Kerst helemaal klaar zijn met alles. Op 8 september is het bestemmingsplan unaniem goedgekeurd in de gemeenteraad en hebben ze het plan gelijk afgehamerd, in plaats van de geplande datum van 22 september, zodat wij nu twee weken tijdwinst hebben!


Qua weer houden we dezelfde standaard aan als die we in Baak met binnen bak ook hadden met betrekking tot extreme weersomstandigheden. Het is ook in een binnen bak niet verstandig om ruiters door te laten rijden bij extreem onweer, hevige wind en hagel op het dak. Er dient nu eenmaal rekening gehouden te worden met het feit dat een pony of paard een dier is met een eigen energie en de angst van een ruiter mee neemt in deze energie. Wanneer we bijvoorbeeld beginnende, maar ook meer ervaren ruiters, door laten rijden in deze omstandigheden en de pony’s gaan op hol omdat ze schrikken of bang worden omdat de ruiter enorm angstig is, is het risico zeer aanwezig dat de ruiters hun vertrouwen kwijt raken. Het voordeel van in een buiten bak rijden is zelfs dat we het slechte weer de afgelopen maanden goed hebben zien aankomen, waardoor we op tijd hebben kunnen ingrijpen met als resultaat: ruiters die vol vertrouwen op de pony zitten en als gevolg: zeer brave pony’s omdat de ruiters op hun rug niet bang zijn. Dit is namelijk de belangrijkste wisselwerking tussen ruiter en paard/pony.


We zullen er alles aan doen om er voor te zorgen dat er zo veel mogelijk gereden kan worden of dat er een alternatief geboden zal worden. Een alternatief kan uit verschillende mogelijkheden bestaan. De lessen worden dan, indien van toepassing, van ons uit verzet naar bijvoorbeeld een vrije zondag of andere dag (indien dit mogelijk is in de planning) of er zal een theorie les voor in de plaats komen, die al naar gelang het niveau kan verschillen in verschillende onderdelen die ook met leren paardrijden te maken hebben. Wij zijn van mening dat leren paardrijden een beleving is die niet alleen bestaat uit het aantal minuten dat je op een paard aan het rijden bent. Uitgaand van de slechte natte zomer die we gehad hebben met maar in totaal vijf geannuleerde lessen, gaan we ervan uit dat dit aankomend kwartaal hooguit 1 x per ruiter zou kunnen voorkomen. We kunnen met plezier terugkijken op een zomer waarin we drie pony dagkampen hebben gehad, drie trainingsweken, een sangria weekend, en onderlinge spring wedstrijden.


Wanneer we de bouw werkzaamheden achter de rug hebben en we hier en daar wat ouders met hun laarzen uit de blubber hebben moeten trekken, kunnen we vooral uitkijken naar een geweldige locatie met twee rij hallen, een buiten bak, spring wei, crossbaan met waterbak en een ruiterpad om drie hectare heen en alle mogelijkheden die dat biedt!


Verder hopen wij dat u met ons het glas half vol ziet in plaats van half leeg en dat we van een mooi najaar kunnen genieten!


Team Ruitersport Centrum Zutphen.

Het nieuwe ruiter pad op eigen terrein.